Is werken in de buitenlucht iets voor jou?

Hovenier, voorman, machinist, boomverzorger of groenvoorziener: wie op zoek is naar werk in de groensector heeft talloze mogelijkheden. Met de komst van de lente liggen de banen voor het oprapen. 

Nu de winter langzaam ons land lijkt te verlaten, kunnen we voorzichtig aan het voorjaar denken. De vogels beginnen weer te zingen en de avonden worden langer. Voor hoveniers en groenvoorzieners is dit het teken dat het buitenseizoen eraan komt. De groensector is een interessante sector. “Het is een dynamische branche waarin van alles gebeurt. Vanuit ervaring met een bijbaan in het groen en meer dan twee jaar ervaring in het bemiddelen van personeel naar groenbedrijven is het duidelijk dat er altijd werk is in deze sector. Het is een branche die altijd zal blijven bestaan. Bovendien kun je vaak snel aan de slag bij groenbedrijven. Het is werk dat je snel kunt leren en waarin je je snel kunt ontwikkelen.” Ook mensen zonder specifieke opleiding hebben vaak kansen in de groensector. “Je begint met de basis, zoals schoffelen of bladblazen, en groeit door naar andere functies naarmate je meer ervaring opdoet.”

Doeners

Er zijn zeker voldoende baankansen in de groene sector. “Er is veel ruimte voor doeners en mensen die graag de handen uit de mouwen steken. Ook mensen die graag met machines werken, zijn welkom.” Er worden mooie initiatieven ontstaan om mensen te werven voor het vak. Er worden bedrijfsscholen opgezet en er wordt geïnvesteerd in BBL-opleidingen. Bovendien zijn er in het groen allerlei mogelijkheden: particuliere tuinen, grote groenprojecten, openbaar groen (waarbij je voornamelijk voor bedrijven en overheden werkt) of het hogere segment (waarbij je in exclusieve tuinen werkt).

“Als je een buitenmens bent, is de kans groot dat je dit werk leuk vindt,” legt deze expert uit. “Als hovenier, groenvoorziener of groenmedewerker werk je vrijwel altijd buiten, in alle weersomstandigheden. Dat moet je wel leuk vinden. Maar het is natuurlijk ook gezond.” Maar alleen een buitenmens zijn is niet genoeg. “Je moet ook technisch inzicht hebben, nauwkeurig kunnen werken en goed met mensen kunnen omgaan. Je werkt meestal niet alleen. Veiligheid is ook belangrijk. Een VCA-certificaat is geen overbodige luxe.”

Kansen

Iedereen die geïnteresseerd is in werk in het groen kan eigenlijk aan de slag. “Er zijn verhalen van succesvolle bemiddeling van statushouders die eerder in een vleesfabriek werkten. Zij zijn naar Nederland gekomen om een nieuwe toekomst op te bouwen en hebben nu een baan als groenvoorziener waar zij uitstekend op hun plek zitten. Bovendien hebben ze via hun werkgever ook hun VCA-diploma behaald.”

Met de komst van het voorjaar liggen er dus volop groene banen in het verschiet. “Het seizoen loopt in grote lijnen van maart tot november. Dan is er natuurlijk van alles te doen. In de wintermaanden ben je bijvoorbeeld bezig met boomzagen of het gereedmaken van machines voor het nieuwe seizoen.” Hoe breder je inzetbaar bent, des te groter is de kans op een vast dienstverband. Kortom, voor wie volledig toegewijd aan de slag wil in het groen, zijn er prachtige kansen in het verschiet.