Een boomverzorger vindt zijn werk spannend en leuk

Mark Holsbeeke, een boomverzorger, vindt zijn werk spannend en leuk vanwege de risico’s die het met zich meebrengt. Hij krijgt er zelfs een kick van en kan hierdoor met focus werken. Samen met zijn collega’s van Weverling Groenproviders is hij op een winterse dag aan het werk in de Haagse wijk Bouwlust en Vrederust, uitgerust met helm en touw om bomen te snoeien.

Op deze specifieke dag zijn ze bezig met het vrij snoeien van het dak van een appartementencomplex. Mark of een van zijn collega’s klimt de boom in en zaagt de takken die overlast veroorzaken eruit, terwijl de andere collega op de grond alles in de gaten houdt.

Een werkdag als boomverzorger begint om 8 uur ’s ochtends, wanneer ze eerst observeren wat er moet gebeuren. Mark en zijn collega’s werken voornamelijk aan het snoeien en kappen van bomen in de regio Den Haag en soms ook op andere plekken in Zuid-Holland.

Mark vindt het spannend en leuk om als boomverzorger te werken. Hij houdt van lichamelijk werk en vindt het nooit saai omdat hij scherp moet zijn om uit de boom te vallen. Hij is niet graag op een stoel in een kantoor en doet het liefst iets wat een beetje risicovol is.

Hoewel er risico’s zijn, zoals het werken op grote hoogte, het niet goed vastzitten van touwen en gladde boomtakken, letten Mark en zijn collega’s goed op hun eigen veiligheid en die van anderen. Ze werken onder bijna alle weersomstandigheden, behalve als er sneeuw ligt.

Om boomverzorger te zijn moet je lef hebben, een aanpakker zijn en tegen een stootje kunnen. Mark heeft verschillende cursussen gevolgd, waaronder Basis Zaagvaardigheden en Boomverzorging/klimmen 1, en wil in de toekomst het ETW-certificaat halen om professioneel boomverzorger te worden. Hij wil zoveel ervaring opdoen dat hij in de toekomst voorman kan worden en zelf met een bus naar klussen kan rijden met een leerling.