De groenvoorziening heeft een hoge baanzekerheid

Als je op zoek bent naar een baan met hoge baanzekerheid, overweeg dan zeker de groensector. Als groenvoorziener, hovenier of boomverzorger werk je vaak buiten in de natuur. Welke baankansen zijn er in de groensector?

De groensector biedt veel kansen voor werkgelegenheid. Kijk maar naar de meest recente lijst van kansrijke beroepen van het UWV. Daar staan veel groene beroepen op. Uit onderzoek van het ontwikkelingscollectief Colland Arbeidsmarkt blijkt dat 70% van de mensen met een ‘groene’ mbo-diploma een half jaar na het slagen een baan heeft.

Waarom zou je in de groensector gaan werken?

De goede werkgelegenheid is één van de redenen om aan de slag te gaan in de groensector. Maar het is ook belangrijk dat je het werk leuk vindt en een buitenmens bent. Je hebt niet altijd een diploma nodig, maar met een diploma vergroot je je kansen. Fysiek werk kan ook plezierig zijn. En als het lekker weer is, werk je buiten en kun je genieten van de buitenlucht en de natuur.

Welke diploma’s heb je nodig om in de groensector te werken?

Hoewel je zonder diploma aan de slag kan in de groensector, vergroot een diploma wel je kansen. Op het mbo kan je worden opgeleid tot hovenier, boomverzorger, groen- en cultuurtechniek of een ander ‘groen’ beroep. Op hbo-niveau kan je bijvoorbeeld de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting of Bos- en Natuurbeheer volgen. Via een BBL-traject kan je werken en leren. Intro biedt ook opleidingen aan voor verschillende groene beroepen.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er in ‘het groen’?

Er zijn veel doorgroeimogelijkheden in de groensector. Je begint bijvoorbeeld als leerling hovenier en groeit door naar vakbekwaam hovenier. Je kunt jezelf ook specialiseren, bijvoorbeeld door boomverzorger (ETW’er) te worden.

Hoeveel kan je verdienen in de groensector?

Het salaris hangt af van je opleiding en werkervaring. Het startsalaris ligt op ongeveer 1725 euro bruto per maand en kan oplopen tot een maximum brutoloon van 2750 euro. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een zeer ervaren hovenier bent die werkt aan exclusieve tuinen.