Boomverzorger, een bijzondere en mooie baan

Ben je ook zo enthousiast als je ziet dat de bladeren langzaam maar zeker veranderen in prachtige herfsttinten? Dan hebben we goed nieuws voor je! Als iemand met een passie voor bomen ben jij namelijk de perfecte kandidaat voor de functie van Boomverzorger.

Wat houdt het werk van een boomverzorger in?

“Als boomverzorger heb je een zeer uitdagende en zelfstandige functie. Dagelijks houd je je bezig met de verzorging, het (ver)planten en het verwijderen van bomen. Hoewel dit misschien eenvoudig klinkt, is het dat zeker niet. Je hebt namelijk een grondige kennis van bomen nodig. Je werkt met allerlei soorten bomen, variërend van jonge boompjes tot eeuwenoude reuzen in het bos. Je belangrijkste werkzaamheden zijn gericht op snoeien, maar je voert ook inspecties uit. In sommige gevallen maak je gebruik van een hoogwerker, maar als de situatie het vereist, beklim je op een veilige manier zelf de boom. Met andere woorden, je combineert regelmatig klimsport met de verzorging van bomen.”

Wat voor persoon past bij deze functie?

“Eigenlijk is dit de ideale baan voor degenen die als kind graag in bomen klommen. Je moet dus een liefhebber van het buitenleven zijn en geen hoogtevrees hebben. Een gezonde dosis moed is nodig, aangezien je regelmatig op grote hoogtes werkt. Daarnaast is het handig als je atletisch gebouwd bent. Tegelijkertijd moet je verstand hebben van bomen. Zonder de juiste kennis van boomsoorten en hun verzorging kun je dit werk niet doen. Overigens hebben we gemerkt dat ook hoveniers met een passie voor klimmen vaak succesvol zijn in deze functie.”

Wat zijn de voordelen van deze functie?

“Je krijgt een geweldige baan waarin je veel buiten bent en veel vrijheid hebt. Bovendien kom je op verschillende locaties terecht. De ene keer inspecteer je een monumentale boom bij een museum, de volgende keer snoei je een boom in een arboretum, of gewoon in een woonwijk. Je hebt ook de zekerheid van werk, aangezien bomen altijd blijven bestaan. En niet onbelangrijk: je ontvangt een goed salaris. Gemiddeld verdient een boomverzorger tussen de 2400 en 2600 euro.”

Zijn er nog andere zaken die we moeten weten over deze functie?

“Het is zeer belangrijk dat je in het bezit bent van een European Tree Worker-diploma (ETW). Deze opleiding vormt de basis voor een boomverzorger. Je leert hoe je op een verantwoorde manier bomen kunt snoeien en hoe je visuele inspecties moet uitvoeren. Daarnaast leer je hoe je op een veilige manier te werk gaat.